Χρώματα τοίχου και διχρωμίες – πώς να διαλέξετε αυτή που σας ταιριάζει

Χρώματα τοίχου και διχρωμίες – πώς να διαλέξετε αυτή που σας ταιριάζει

Χρώματα τοίχου και διχρωμίες – πώς να διαλέξετε αυτή που σας ταιριάζει

Χρώματα τοίχου: 2 λέξεις, 1000 πιθανές επιλογές. Μπορεί το βάψιμο ενός τοίχου να φαίνεται μια σχετικά απλή διαδικασία, η επιλογή των αποχρώσεων όμως, μπορεί να είναι χρονοβόρα και γεμάτη διλήμματα. Ποια χρώματα να διαλέξω; Να επιλέξω 1 χρώμα ή να κάνω διχρωμία; Ποιο χρώμα ταιριάζει με το χώρο μου; Θα ταιριάζει το αγαπημένο μου χρώμα με τα έπιπλα και το χώρο μου;

Τα προηγούμενα χρόνια τα ερωτήματα αυτά δεν απασχολούσαν ιδιαίτερα τη διαδικασία επιλογής των χρωμάτων. Σήμερα, οι σύγχρονες απαιτήσεις για καλαίσθητους χώρους, οι οποίοι θα εκφράζουν τα συναισθήματά μας, έχουν επιφέρει νέες τάσεις και trends στο βάψιμο τοίχων. Έτσι, το βάψιμο των τοίχων, έχει γίνει πολύ πιο ενδιαφέρον και δημιουργικό.

Οι διχρωμίες στους τοίχους, δηλαδή το βάψιμο σε 2 αποχρώσεις, είναι μια νέα και πολύ δυνατή τάση. Πολλές φορές έχει τύχει να βρισκόμαστε ανάμεσα σε 2 χρώματα που ταιριάζουν εξίσου στο χώρο μας, αλλά να μην μπορούμε να καταλήξουμε σε τελική απόφαση. Άλλες φορές είμαστε ανάμεσα σε ένα παλ χρώμα και σε κάποιο που είναι πιο τολμηρό και ζωηρό. Το βάψιμο σε 2 αποχρώσεις μας βγάζει από αυτό το δίλημμα, μιας και μπορούμε να παντρέψουμε 2 χρώματα στον ίδιο χώρο. Ειδικά στην περίπτωση που τα 2 χρώματα ταιριάζουν μεταξύ τους, αλλά και με το χώρο που βάφουμε, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι καθηλωτικό! Οι επιτυχημένες διχρωμίες προσδίδουν ένα ύφος προσωπικό και μοναδικό στο χώρο σας, υπογράφουν το δικό σας στιλ και μπορούν να αλλάξουν ριζικά την εικόνα του χώρου σας, προς το καλύτερο.
Ανεξάρτητα από τα χρώματα τοίχου που θα επιλέξετε, υπάρχουν περισσότερες από 1 τεχνικές στην αποτύπωση της διχρωμίας στον τοίχο σας.

Η κλασική μέθοδος:. Εδώ τα χρώματα τοίχου διαχωρίζονται με τον κλασικό τρόπο. Δηλαδή, ο 1 τοίχος βάφεται ολόκληρος με το 1 χρώμα (από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι) και ο άλλος τοίχος με το άλλο χρώμα. Η τεχνική αυτή ταιριάζει σε όλους τους χώρους αρκεί να γίνει ο κατάλληλος συνδυασμός των αποχρώσεων. Για αρμονικούς συνδυασμούς επιλέγουμε δύο συμπληρωματικά χρώματα από τον κύκλο των χρωμάτων, σε αντίθετη πλευρά ή δύο γειτονικά χρώματα με διαβαθμισμένη ένταση για συνεχόμενους τοίχους.

χρώματα τοίχου

Η μέθοδος με την επέκταση του ταβανιού: Η συγκεκριμένη τεχνική αφορά σε διχρωμίες όπου οι τοίχοι έχουν όλοι το ίδιο χρώμα και το ταβάνι διαφορετικό. Η λογική είναι να επεκτείνετε το χρώμα του ταβανιού στο πάνω μέρος του τοίχου. Μια ιδανική αναλογία είναι να χρωματίσετε το 1/5 του τοίχου με το χρώμα του ταβανιού. Ιδανικά, επιλέξτε μια πιο παλ και ήρεμη απόχρωση για το ταβάνι και μια πιο έντονη για τους τοίχους. Με αυτό τον τρόπο, το δωμάτιό σας θα φαίνεται πιο ψηλό. Εάν αντίστοιχα επιλέξετε μια πιο σκούρα απόχρωση στο ταβάνι, τότε ο τοίχος θα φαίνεται πιο χαμηλός. Η τεχνική αυτή είναι ιδανική για υπνοδωμάτια, κουζίνες, αλλά και καθιστικά.
Tip: για να καταφέρετε να βάψετε “εντός των γραμμών”, προμηθευτείτε με αυτοκόλλητη χαρτοταινία. Οι γραμμές σας θα είναι επαγγελματικές!

χρώματα τοίχου

Η μέθοδος της ανομοιόμορφης διχρωμίας: Στη συγκεκριμένη τεχνική, το χρώμα του ταβανιού επεκτείνεται και στον τοίχο. Η κύρια διαφορά με την παραπάνω μέθοδο είναι πως, ο διαχωρισμός δεν γίνεται ομοιόμορφα με μια ευθεία διαχωριστική γραμμή, αλλά τελείως ανομοιόμορφα και ασύμμετρα. Ενδείκνυται κυρίως για παιδικά/εφηβικά δωμάτια, ή για χώρους σε εξοχικά σπίτια.
Ο διαχωρισμός των επιφανειών στη διχρωμία μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Μπορείτε να διαχωρίσετε το ταβάνι με τους τοίχους ή να επιλέξετε διαφορετικά χρώματα τοίχου. Οι διχρωμίες δεν αφορούν απαραίτητα διαφορετικούς τοίχους. Ανάμεσα σε διαφορετικούς τοίχους, μπορούμε να βάψουμε 1 τοίχο με το ένα χρώμα και 3 με το άλλο, ή 2 τοίχους με το ένα χρώμα και 2 με το άλλο. Επιπρόσθετα, μπορούμε να εφαρμόσουμε τη διχρωμία στον ίδιο, διαχωρίζοντας οριζόντια ή κάθετα τα χρώματα μεταξύ τους.

χρώματα τοίχου

Ωραίες οι τεχνικές και οι διχρωμίες, απομένει όμως μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια: η επιλογή των 2 χρωμάτων. Υπάρχουν πολλοί χρωματικοί συνδυασμοί που ταιριάζουν απόλυτα μεταξύ τους, χωρίς όμως να σημαίνει πως ταιριάζουν με το χώρο σας και τα έπιπλα που βρίσκονται μέσα. Στα χρώματα τοίχου που θα καταλήξετε, προτείνουμε να υπάρχει 1 παλ χρώμα και 1 πιο έντονο. Το παλ χρώμα βοηθάει, καθώς αντανακλά το φως και φωτίζει το χώρο. Είναι συνήθως το χρώμα που θα πάει στο ταβάνι, χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρέπει να επιλέξετε λευκό χρώμα. Όλα τα παλ χρώματα έχουν ακριβώς την ίδια χρηστικότητα με το λευκό, όσον αφορά το ταβάνι. Μην φοβηθείτε να τολμήσετε στην επιλογή του έντονου χρώματος. Η αντίθεση με το παλ χρώμα θα αποφέρει ένα αποτέλεσμα με στυλ και χαρακτήρα. Σας συμβουλεύουμε να πειραματιστείτε με όσα περισσότερα δείγματα μπορείτε.
Και επειδή η επιλογή των χρωμάτων είναι πάντα δύσκολη, σας παραθέτουμε 3 βασικά χρώματα, που χρησιμοποιούνται ευρέως για χρώματα τοίχων, μαζί με τη σημασία του καθενός, σε επίπεδο ψυχολογίας και φιλοσοφίας.

Κίτρινο χρώμα: Είναι το χρώμα της χαράς, του κεφιού και της ψυχικής διέγερσης. Το έντονο κίτρινο (του λεμονιού) λέγεται πως προάγει την εγρήγορση, ενώ από το χρυσοκίτρινο απορρέει άνεση και ζεστασιά. Στο Feng Shui, το κίτρινο αντιπροσωπεύει το στοιχείο της γης, της υγείας και της ζωτικότητας, συνεπώς είναι μια καλή επιλογή για το κέντρο του σπιτιού.

Πορτοκαλί χρώμα: Αποτελεί το χρώμα της ευτυχίας, της αισιοδοξίας και της κοινωνικής επικοινωνίας. Μια σαφράν απόχρωση χαρίζει στο χώρο ζεστασιά και συνάμα κάτι εξωτικό, ενώ ένα φωτεινό πορτοκαλί (του μανταρινιού) προσδίδει στο χώρο φρεσκάδα, με έναν παιχνιδιάρικο και διασκεδαστικό τόνο. Στο Feng Shui το πορτοκαλί θεωρείται μια απόχρωση – “φωτιά”. Συνεπώς, είναι μια καλή επιλογή για κοινωνικούς χώρους (όπως το σαλόνι), όπου συγκεντρώνεστε με την οικογένεια ή την παρέα σας.

Κόκκινο χρώμα: Είναι ευρέως γνωστό πως το κόκκινο είναι το χρώμα του πάθους, της δράσης και του θυμού. Ισχυρό και δυνατό, το κόκκινο φέρεται να ενισχύει την ταχύτητα των αντιδράσεών μας. Μια απόχρωση κόκκινου σαν της ντομάτας, απορρέει μια ζωντανή και δραστήρια διάθεσή στο χώρο, ενώ βαθύτερες αποχρώσεις του κόκκινου προσδίδουν στο χώρο μια πιο σοβαρή χροιά. Στο Feng Shui, το κόκκινο θεωρείται τυχερό χρώμα και συμβολίζει την ευτυχία και τη δύναμη. Συνεπώς, μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί στον τοίχο που βρίσκεται στην κεντρική πόρτα του σπιτιού σας.

Αναζήτηση