Χρώματα για το χώρο μου: ποιοι παράγοντες οδηγούν στη σωστή επιλογή;

Χρώματα για το χώρο μου: ποιοι παράγοντες οδηγούν στη σωστή επιλογή;

Χρώματα για το χώρο μου: ποιοι παράγοντες οδηγούν στη σωστή επιλογή;

Η επιλογή χρώματος για τα δωμάτια του σπιτιού μας είναι πάντα μια χρονοβόρα διαδικασία. Οι επιλογές είναι ανεξάντλητες, ομοίως και τα χρώματα που ταιριάζουν στο μάτι και τη διάθεσή μας. Τα διαθέσιμα χρώματα είναι αμέτρητα, αλλά συνήθως ο χρόνος που έχουμε για να επιλέξουμε το κατάλληλο είναι λίγος και μας πιέζει. Επιπρόσθετα, ας μην αμελήσουμε το ότι δεν ταιριάζουν όλα τα χρώματα σε όλα τα σπίτια.

Η εμπειρία μας έχει δείξει πως οι πιο σωστές επιλογές χρώματος έχουν γίνει στιγμιαία και γρήγορα. Μάλιστα, πολλές μελέτες έχουν δείξει πως, όση περισσότερη ώρα κοιτάζεις έντονα μια χρωματική παλέτα, η επιλογή γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Σύμφωνα με την επιστήμη, οι οπτικοί μας υποδοχείς ανταποκρίνονται άμεσα στα κύματα φωτός που δέχονται και τα σήματα αυτά ταξιδεύουν άμεσα στον εγκέφαλό μας. Αυτό, βέβαια, έρχεται σε άμεση αντίθεση με το γεγονός πως κάνουμε πολλή ώρα να αποφασίσουμε ποιο χρώμα ταιριάζει στο χώρο μας.

Αυτό που προτείνουμε, είναι να βλέπετε τα σπίτια σας όντας ξεκούραστοι και με “καθαρό” μυαλό. Αποθηκεύστε στο μυαλό σας αυτήν την πρώτη αντίδραση, γιατί έχει μεγάλη πιθανότητα να είναι η πιο σωστή. Με άλλα λόγια, η πρώτη εντύπωση που έχουμε για ένα χρώμα είναι, συνήθως και η πιο σωστή. Το μυαλό μας αντιδρά ενστικτωδώς στην επιλογή του σωστού χρώματος και οι αισθητήρες μας είναι σε πλήρη διέγερση, όταν το μυαλό μας είναι ξεκούραστο. Ποιους παράγοντες πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας για να κάνουμε την πιο ορθή επιλογή;

Το φυσικό φως κατά την ώρα της επιλογής. Αφήστε το φυσικό φως να διαχυθεί στο δωμάτιο, για το οποίο ψάχνετε το ιδανικό χρώμα και προσδιορίστε την ποσότητα φωτός που εισβάλει στο χώρο στη διάρκεια της ημέρας. Κάθε δωμάτιο απαιτεί και διαφορετική ποσότητα φωτός. Για παράδειγμα, για μια κουζίνα που δέχεται το φως από την ανατολή και κατά η διάρκεια του πρωινού έχει μια απαλή, ηλιόλουστη λάμψη. Ο ίδιος χώρος θα χρειαστεί κάποια ενίσχυση φωτός για ένα απογευματινό ή βραδινό οικογενειακό δείπνο. Συνεπώς, η επιλογή ενός κίτρινου ή ανοιχτού πορτοκαλί χρώματος, όπως 322 Σομόν ή 339 Ηλιαχτίδα), μπορεί να προσδώσει στην κουζίνα την απογευματινή λάμψη, την οποία δεν καλύπτει το φως του ηλίου. Εάν γνωρίζετε τις φωτιστικές αδυναμίες του εκάστοτε δωματίου, μπορείτε να μειώσετε αρκετά και ποιοτικά τις επιλογές χρωμάτων. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και ο τεχνητός φωτισμός του χώρου. Ανάλογα με το αν είναι ψυχρός ή θερμός, αλλάζει όλη η αίσθηση του χρώματος.

Τα υλικά που βρίσκονται στο δωμάτιο. Θα πρέπει να παρατηρήσετε τον τρόπο με τον οποίο το φως αντανακλάται στους τοίχους, το πάτωμα και τυχόν πάγκους που βρίσκονται μέσα στο δωμάτιο που επιθυμείτε να βάψετε. Για παράδειγμα, αν στην κουζίνα ή στο σαλόνι σας έχετε έναν μαύρο πάγκο, τότε οι τοίχοι και το πάτωμα του δωματίου θα πρέπει να χρωματιστούν με κάποιο φωτεινό χρώμα, ώστε να ενισχύουν το φως του χώρου.

Απορρέει ζεστασιά; Τα οπτικά ερεθίσματα που δέχονται τα μάτια μας, μπορούν να μας κάνουν να αισθανθούμε ζέστη ή κρύο. Τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσουμε στο χώρο μας μπορούν να ρυθμίσουν τα ερεθίσματα αυτά. Υπάρχουν τα ζεστά χρώματα, όπως το πορτοκαλί, το κίτρινο ή το κόκκινο, τα οποία λειτουργούν μιμητικά με το χρώμα του ήλιου και της φωτιάς και μας κάνουν να νιώσουμε πιο ζεστό το χώρο. Στον αντίποδα, έχουμε τα δροσερά χρώματα, τα οποία μας θυμίζουν το νερό, τον πάγο και την πέτρα. Τέτοια χρώματα είναι το λευκό, το μπλε-γκρι και το πράσινο. Σε έναν χώρο όπως το σαλόνι, μπορείτε να κάνετε συνδυασμούς και των 2 κατηγοριών χρωμάτων.
Τα χρώματα στο χώρο. Αφού τελειώσετε με τις απαιτήσεις του φωτός, μπορείτε να προχωρήσετε με τα χρώματα που σας αρέσουν στο χώρο. Σας συμβουλεύουμε να προμηθευτείτε με δείγματα χρωμάτων, τα οποία καλύπτουν επιφάνεια τουλάχιστον 20-25 εκατοστών. Δειγματίστε τα χρώματα πάνω στον τοίχο σας, για να δείτε πώς “δένουν” μέσα στο χώρο. Προσοχή: ποτέ μην πάρετε απόφαση για τα χρώματα του χώρου σας, χωρίς να τα έχετε δοκιμάσει επί τόπου στον τοίχο σας. Η απόχρωση του βαμμένου χρώματος δεν είναι στατική: αλλάζει και μετατρέπεται, καθώς αλληλοεπιδρά με το διαθέσιμο φως του κάθε χώρου, αλλά και με τα υπόλοιπα χρώματα που βρίσκονται μέσα στο χώρο.

Δοκιμάστε πολλά χρώματα. Είναι πολύ σημαντικό να δοκιμάσετε πολλά χρώματα. Είναι βέβαιο ότι σας αρέσουν αρκετά χρώματα και ότι ακόμη περισσότερα ταιριάζουν με στοιχεία του χώρου σας: δοκιμάστε τα! Δοκιμάστε ακόμη και χρώματα που δεν έχετε σκεφτεί, χρώματα που σας έχει προτείνει η οικογένειά σας, ο/η σύντροφός σας και οι φίλοι σας ή που έχετε δει τυχαία σε ένα περιοδικό. Είναι η ευκαιρία σας να δοκιμάσετε οποιοδήποτε χρώμα έχετε σκεφτεί, στην επιφάνεια του χώρου σας.

Μελετήστε το χώρο από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Καλό είναι να μελετήσετε τις επιλογές και με μια διαφορετική ματιά. Μετακινηθείτε μέσα στο χώρο που θέλετε να βάψετε και αξιολογήστε τα δείγματα από όλες τις διαθέσιμες οπτικές γωνίες. Οι επιλογές σας, τελικά, θα είναι λίγες και πιο σωστές, καθώς πλέον δεν στέκεστε σε μια μόνο γωνία και αυξάνετε τις πιθανότητες να διαλέξετε το πλέον ιδανικότερο χρώμα. Για αυτόν το λόγο η ταχύτητα λήψης απόφασης σας βοηθάει να διαλέξετε το χρώμα που πραγματικά επιθυμείτε. Έχετε ήδη επιλέξει τα σωστά χρώματα βάσει φωτισμού, οπότε αφήστε τη διαίσθησή σας να επιλέξει και δημιουργήστε το σπίτι που εσείς και η οικογένειά σας επιθυμείτε.

Βάλτε στην άκρη τα χρώματα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις σας και επιλέξτε κάποιο από τα υπόλοιπα. Ποτέ δεν υπάρχει μία μόνο σωστή απάντηση, αλλά αυτό είναι που κάνει την όλη διαδικασία διασκεδαστική. Αφήστε τον εαυτό σας να αξιοποιήσει την έμφυτη ικανότητά σας να ξεχωρίζετε, τι καθιστά το χώρο σας ικανοποιητικό και τι όχι. Οι εμπειρίες σας, σας καθιστούν ικανό να επιλέξετε το ιδανικό χρώμα που θα ταιριάξει απόλυτα στο χώρο που διαμένετε.

Αναζήτηση