Φυσικό φως στο χώρο

Φυσικό φως στο χώρο

Φυσικό φως στο χώρο & πως επηρρεάζει την απόχρωση του τοίχου

Το φυσικό φως, είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία που κάνουν ένα δωμάτιο διαφορετικό. Ρυθμίζει την θερμοκρασία του χώρου, την ένταση και σε συνδυασμό με το κατάλληλο χρώμα αλλάζει την ατμόσφαιρα. Η καθημερινότητα μας είναι συνήθως κάτω από τεχνητά φώτα και έτσι μπορεί να μην λαμβάνουμε υπόψη την επίδραση του φυσικού φωτός στο χώρο.

Το φυσικό φως μας δίνει ενέργεια και ζωντάνια και γι ‘αυτό πρέπει να το εκμεταλλευόμαστε στο έπακρον όταν διακοσμούμε και βάφουμε το σπίτι μας. Περάστε κάποιες ώρες της ημέρας στο χώρο που θέλετε να βάψετε και καταγράψτε το πώς επιδρά στις επιφάνειες το φως. Έτσι θα μπορείτε να αποφασίσετε την απόχρωση και την τονικότητα της πιο εύκολα.

Για παράδειγμα σε ένα βορινό δωμάτιο που μπαίνει λίγο φυσικό φως, χρησιμοποιούμε ζεστά χρώματα ώστε να απαλύνουμε τις σκιές και να μεταφέρουμε θερμότητα.

Αντίθετα, ένα δωμάτιο με νότιο προσανατολισμό, για παράδειγμα ένα μπάνιο με μεγάλα παράθυρα γεμίζει με φως τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Έτσι ένας συνδυασμός χρωμάτων όπως μπλε και μωβ, θα προσδώσει μια δροσερή και όχι ψυχρή ατμόσφαιρα στο χώρο.

Πάντοτε τα ανοιχτά χρώματα αντανακλούν το φως και το πολλαπλασιάζουν, ενώ τα σκούρα χρώματα έχουν την τάση να απορροφούν μέρος της ακτινοβολίας. Γι’ αυτό, ανάλογα με το τι θέλουμε στο χώρο μας, επιλέγουμε και τα αντίστοιχα χρώματα!

Τολμήστε! Εμπνευστείτε! Χρωματίστε!

Αναζήτηση