Χρώματα και Βρεφικό Δωμάτιο

Χρώματα και Βρεφικό Δωμάτιο

Χρώματα και Βρεφικό Δωμάτιο

Τι πιο χαρμόσυνο νέο για ένα ζευγάρι, από το να μάθει πως περιμένει παιδί;

Η οικογένεια ετοιμάζεται να αποκτήσει ένα νέο μέλος, που θα τους γεμίσει αγάπη, χαρά και συγκίνηση. Οι ετοιμασίες για το βρεφικό δωμάτιο συνήθως ξεκινάνε τον 2ο μήνα μετά τα ευχάριστα νέα της εγκυμοσύνης και κορυφώνονται όταν γίνει γνωστό το φύλο του παιδιού.

Η πρώτη σκέψη για το χρώμα των τοίχων του βρεφικού δωματίου είναι κοινή σε όλους μας: γαλάζιο αν είναι αγοράκι, ροζ αν είναι κοριτσάκι. Όμως, υπάρχουν κι άλλα χρώματα, που μπορεί να είναι καταλληλότερα για το παιδικό δωμάτιο.

Η τελική επιλογή χρώματος στο βρεφικό δωμάτιο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Μελέτες έχουν δείξει πως το βρέφος επηρεάζεται από τα χρώματα που έχει στο χώρο του και αυτά επηρεάζουν την ψυχική του κατάσταση, τα αισθήματά του και την ανάπτυξη των ικανοτήτων του.

Βέβαια, το κάθε παιδί είναι διαφορετικό, συνεπώς δεν υπάρχει μία σωστή επιλογή χρώματος για όλα τα παιδιά.

Τα χρώματα διακρίνονται σε “ζεστά” και “ψυχρά”. Στα ζεστά συγκαταλέγονται χρώματα όπως το πορτοκαλί, το κόκκινο, το κίτρινο και το ροζ. Αυτά τα χρώματα τονώνουν το μυαλό και ενεργοποιούν το σώμα. Συνήθως τα ζεστά χρώματα ταιριάζουν καλύτερα σε παιδιά ήρεμα και ντροπαλά.

Σαν ψυχρά χρώματα λογίζονται το πράσινο, το μπλε, το λευκό και το μωβ. Τα ψυχρά χρώματα προτιμώνται για παιδιά ζωηρά, γεμάτα ενέργεια, καθώς τα βοηθούν να ηρεμήσουν. Είναι χρώματα που έχουν μια χαλαρωτική επίδραση σε μυαλό και σώμα, ενώ προσδίδουν μια ηρεμία στο χώρο.

Επειδή όμως, δεν ξέρετε σε ποια από τις παραπάνω κατηγορίες θα ανήκει το βρέφος σας, πάμε να δούμε τη σημασία του καθενός χρώματος.

Ζεστά χρώματα για το βρεφικό δωμάτιο

Πορτοκαλί: Το πορτοκαλί είναι ένα άνετο, παρήγορο και ζεστό χρώμα, το οποίο προάγει την κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία.Βέβαια, συνιστούμε να χρησιμοποιηθεί σε απαλές αποχρώσεις, καθώς μια έντονη πορτοκαλί απόχρωση μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα (π.χ. να δημιουργήσει υπερδιέγερση).

Χρώματα Βρεφικό

Χρώματα Βρεφικό

Κίτρινο: Χαρούμενο και δυναμικό, το κίτρινο χρώμα δίνει μια φωτεινή διάθεση στο παιδικό δωμάτιο. Συνδέεται με την ευτυχία και, ανάλογα με την απόχρωση που θα διαλέξετε, συμβάλει στην τόνωση της μνήμης. Οι έντονες αποχρώσεις του κίτρινου μπορεί να αναστατώσουν ένα βρέφος.
Χρώματα Βρεφικό

Χρώματα Βρεφικό

Κόκκινο: Είναι από τα χρώματα που δεν συνιστώνται για το βρεφικό δωμάτιο. Το κόκκινο συνδέεται με την επιθετικότητα, την ανικανότητα συγκέντρωσης, αλλά και τον πονοκέφαλο, όταν χρησιμοποιείται για να καλύψει μεγάλες επιφάνειες.
Αν όμως, χρησιμοποιηθεί με μέτρο, μπορεί να συμβάλει στην ενεργοποίηση του σώματος και την αύξηση της αθλητικής ικανότητας.
Χρώματα Βρεφικό

Ροζ: Είναι το χρώμα που συνδέεται με τα κορίτσια και τις πριγκίπισσες και δεν είναι καθόλου τυχαίο.Είναι ένα χρώμα κατευναστικό που αναδεικνύει τη θηλυκότητα, αρκεί να μην χρησιμοποιηθεί σε μεγάλες επιφάνειες: σε αυτή την περίπτωση μπορεί να διεγείρει άγχος και υπερδιέγερση.
Χρώματα Βρεφικό

Χρώματα Βρεφικό
Ψυχρά χρώματα για το βρεφικό δωμάτιο

Πράσινο: Συμβολίζει την υγεία και την ευεξία, ενώ έχει κατευναστική δράση στον οργανισμό. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυξάνει τις ικανότητες συγκέντρωσης και της ανάγνωσης.Είναι, άλλωστε, το ιδανικότερο χρώμα για περιβάλλοντα μάθησης.
Χρώματα Βρεφικό
Μπλε: Είναι το χρώμα που συνδέεται με τα αγοράκια και αποτελεί το ακριβώς αντίθετο του κόκκινου. Είναι γνωστό σαν το χρώμα που μειώνει το άγχος και την επιθετικότητα και έχει μια κατευναστική επίδραση. Καλό θα ήταν να αποφύγετε μπλε-γκρι αποχρώσεις, καθώς προκαλούν αίσθημα θλίψης. Το μπλε, σαν ψυχρό χρώμα, επιδρά θετικά στα μωρά που ζεσταίνονται εύκολα.
Χρώματα Βρεφικό

Χρώματα Βρεφικό
Λευκό: Αγνό και καθαρό, το λευκό συνδέεται με την αθωότητα και προσδίδει μια ήρεμη και δροσερή ατμόσφαιρα στο χώρο του μωρού. Καλό θα ήταν να συνοδεύεται από ένα πιο έντονο χρώμα, ώστε να μετριάζεται αυτή η μυστικότητα που το χαρακτηρίζει.Μην ξεχνάτε, πως το λευκό λερώνει πολύ εύκολα!

Χρώματα Βρεφικό

Χρώματα Βρεφικό
Μωβ: Το χρώμα που έχει συνδεθεί με την πολυτέλεια. Οι παστέλ αποχρώσεις του (π.χ. λιλά) έχουν κατευναστική και γαλήνια επίδραση στο μωρό.

Χρώματα Βρεφικό

Γενικός κανόνας για την επιλογή χρώματος στο βρεφικό δωμάτιο δεν υπάρχει. Μια γενική συμβουλή είναι να επιλέξετε απαλά, ζεστά χρώματα, τα οποία μπορείτε να ζωντανέψετε στη συνέχεια με πινελιές έντονων χρωμάτων.

Αναζήτηση