Τι είναι το αστάρι, γιατί και πότε το χρησιμοποιούμε

Τι είναι το αστάρι, γιατί και πότε το χρησιμοποιούμε

Τι είναι το αστάρι, γιατί και πότε το χρησιμοποιούμε

Το αστάρι είναι ένα επίχρισμα που εφαρμόζεται απευθείας στην επιφάνεια που θέλουμε να βάψουμε, πριν την εφαρμογή του τελικού χρώματος. Στόχος του ασταριού είναι να διεισδύσει στους πόρους της επιφάνειας, να την μονώσει, να την αδιαβροχοποιήσει και να εξασφαλίσει ισχυρή πρόσφυση και ένα ομοιόμορφο τελικό χρώμα.

Με γνώμονα τα παραπάνω χαρακτηριστικά η ERLAC έχει δημιουργήσει μια σειρά από αστάρια, υψηλής τεχνολογίας για εσωτερική και εξωτερική χρήση. Αυτά είναι :

• Το MONODUR
• Το MONODUR ΝΕΡΟΥ και
• Το TOP PRIMER

Το ΜONODUR είναι διαφανές, άχρωμο, μονωτικό, ακρυλικής βάσης συνδετικό αστάρι οικοδομικών χρωμάτων. Είναι κατάλληλο για όλες τις επιφάνειες (κυρίως τις εξωτερικές) που θα επικαλυφθούν με πλαστικά, ακρυλικά χρώματα νερού ή διαλύτη, Relief και μονωτικά υλικά, καθώς και σπατουλαρισμένες επιφάνειες. Πιο συγκεκριμένα για επιφάνειες από μπετόν, γυψοσανίδες, γύψο, σοβά, νοβοπάν, τούβλα, καθώς και για όλες τις παλιές επιφάνειες που έχουν έντονο πρόβλημα πρόσφυσης γιατί είχαν βαφτεί με ασβέστη, κόλλα, υδρόχρωμα ή κακής ποιότητας χρώματα. Ξεχωρίζει για τη δυνατότητα του να απομονώνει τις βρωμιές και να μην τις αφήνει να περάσουν στα τελικά χρώματα.  Αποτελεί την ιδανική λύση για αστάρωμα των επιφανειών πριν την εφαρμογή των τελικών χρωμάτων. Παρουσιάζει επίσης μεγάλη αντοχή στις αλκαλικές επιφάνειες, τις αδιαβροχοποιεί και εξασφαλίζει ισχυρή πρόσφυση και μεγάλη διεισδυτικότητα στους πόρους των επιφανειών. Το MONODUR αντικαθιστά τον παραδοσιακό τρόπο ασταρώματος με λινέλαιο.

Το MONODUR ΝΕΡΟΥ είναι διαφανές ακρυλικό αστάρι νερού νέας τεχνολογίας, άοσμο και φιλικό προς το περιβάλλον και τον χρήστη, για πλαστικά και ακρυλικά χρώματα εσωτερικής και εξωτερικής χρήσης. Είναι κατάλληλο για την προετοιμασία καινούργιων επιφανειών πριν την εφαρμογή όλων των πλαστικών και ακρυλικών χρωμάτων. Ιδιαίτερα συνίσταται σε επιφάνειες με ασβέστη, κόλλα και παλαιά χαμηλής ποιότητας χρώματα. Ξεχωρίζει για την μεγάλη διεισδυτική του ικανότητα, την ισχυρή του πρόσφυση και τις άριστες μονωτικές του ιδιότητες. Αποτελεί την ιδανική λύση για παιδικά δωμάτια, νοσοκομεία και σχολεία.

Το TOP PRIMER είναι αστάρι ακρυλικής βάσης για ακρυλικά και πλαστικά χρώματα. Είναι κατάλληλο για όλες τις επιφάνειες και όλα τα χρώματα. Ξεχωρίζει για τις εξαιρετικές του αντοχές σε αλκαλικές επιφάνειες όπως τσιμέντο, γυμνό μπετόν κλπ. Αποτελεί την ιδανική λύση για αστάρωμα των επιφανειών πριν την εφαρμογή των τελικών χρωμάτων. Παρουσιάζει επίσης μεγάλη διεισδυτική ικανότητα, πολύ καλή πρόσφυση σε όλες τις οικοδομικές επιφάνειες, προστατεύει από την υγρασία και έχει εξαιρετικές αντοχές στις καιρικές συνθήκες.

Πότε όμως πρέπει να εφαρμόσουμε το αστάρι;

Όπως είναι κατανοητό σε μια καινούρια προς βαφή επιφάνεια επιβάλλεται η χρήση ασταριού.

Τι συμβαίνει όμως με τις επιφάνειες οι οποίες είναι ήδη βαμμένες; Σε αυτές τις επιφάνειες είναι σημαντικό να εκτιμήσουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκετε ο τοίχος πριν αποφασίσουμε για το αν πρέπει ή όχι να εφαρμόσουμε αστάρι. Δηλαδή το ότι ο τοίχος είναι ήδη βαμμένος με κάτι δεν σημαίνει αυτόματα ότι είναι και σε καλή κατάσταση, ότι δεν θα δημιουργήσει προβλήματα πρόσφυσης ή ομοιομορφίας στο τελικό χρώμα. Τοίχοι οι οποίοι έχουν βρομιές, υγρασίες, αποσαθρώσεις  ή/και είναι βαμμένοι με κακής ποιότητας χρώματα επιβάλουν καλό τρίψιμο και επίστρωση με ένα καλό αστάρι για να προστατευτούν και να μην παρουσιάσουν προβλήματα.

Συνοψίζοντας, το αστάρωμα της επιφάνειας είναι πολύ σημαντικό για ένα τελικό ομοιόμορφο αποτέλεσμα, μην το υποτιμήσετε καθώς μπορεί να παρουσιαστούν αργότερα μεγαλύτερα προβλήματα.

Καλό βάψιμο!

Αναζήτηση